Mleko kozie - Sery kozie

Idź do spisu treści

Menu główne:

Mleko kozie

Sery
Kozie mleko ma apetyczną, lekko żółtą barwę i korzenny, nieco słony smak. Idealnie nadaje się do wyrobu serów, ponieważ kuleczki tłuszczu są mniejsze niż w mleku krowim. Zawiera też więcej soli mineralnych, głównie wapnia, fosforu, potasu. Żółty kolor nadaje mu karoten. Najcenniejszą wartością mleka i serów kozich jest białko, które nie wywołuje alergii, nawet u osób uczulonych na białko mleka krowiego lub jajek.
Ciekawostką jest to, tłuszcz mleka koziego jest biały, dlatego zarówno masło, jak i sery twarde (zwane potocznie żółtymi) wyrabiane z takiego mleka są zawsze białe, a najwyżej lekko kremowe. Nie zaleca się dobarwiania tych produktów, gdyż biały kolor daje gwarancję, że produkt wykonany został‚ w 100% z mleka koziego, co jest szczególnie ważne dla osób uczulonych na składniki mleka krowiego (z tzw. skazą białkowa). Sery kozie zaleca się również osobom cierpiącym na choroby układu krążenia oraz nadciśnienie tętnicze Te właściwości oraz lekkostrawność sprawiają, że produkty z mleka koziego to prawdziwe rarytasy, zwłaszcza, że mleko kozie wytwarzane jest w niewielkiej ilości.

Mleko kozie jest najbardziej bliskie ideału żywności, gdyż jego struktura chemiczna jest zdumiewająco podobna do mleka matki. Jest bardzo dobrym źródłem wapnia, fosforu, ryboflawiny (witaminy B2) i potasu. Jego białka zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne.
Świeże mleko kozie ma lekko pikantny smak. Ten smak jest wynikiem obecności krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych: kaprynowego i kaprylowego. Świeże, prawidłowo przechowywane mleko zazwyczaj ma bardzo neutralny smak.
Skład mleka w dużym stopniu zależy od rasy kóz i sezonu. W lecie produkcja mleka jest większa, ale zawartość tłuszczu i białka jest niższa. Natomiast w okresie zimowym wydajność mleka jest niższa lecz zawartość tłuszczu i białka są wyższe.
Kubek koziego mleka dostarcza 33% dziennej zawartości wapnia, 17% dziennej zawartości białka. Zawartość cholesterolu waha się od 10 do 15 mg/100 g mleka (w zależności od ilości tłuszczu). Badania wykazały, że mleko kozie może być trawione przez organizm ludzki w ciągu 20 minut, a mleko krowie od 2 do 4 godzin.
Kozie mleko zawiera również witaminy A, D oraz kwas foliowy w małym stopniu witaminę B12.
Mleko kozie jest lepiej przyswajalne od mleka krowiego, ze względu na następujące czynniki:
Wielkość kuleczek tłuszczu. Kuleczki tłuszczu mleka koziego są drobniejsze niż mleka krowiego, przez co mają większą powierzchnię styczności z enzymami rozkładającymi tłuszcz. Dzięki temu tłuszcz z mleka koziego jest łatwiej trawiony.
Łańcuchy trójglicerydów o średniej długości (MCT). Mleko kozie ma więcej MCT niż mleko krowie. Lipazy (enzymy trawiące lipidy) łatwiej reagują z krótszymi kwasami tłuszczowymi co przyśpiesza trawienie. MCT mleka koziego mają wyjątkową zdolność do zapewnienia energii ludzkiemu metabolizmu, jak również do obniżenia, hamowania i rozpuszczania złogów cholesterolu.
Mleko kozie jest naturalnie homogenizowane. Tworzy miękki twaróg w porównaniu do mleka krowiego, a tym samym jest łatwiej trawione i wchłaniane. Regularne spożywanie mleka koziego znacznie poprawia przyrost masy ciała, mineralizację kości, zwiększa stężenie witamin, minerałów i hemoglobiny we krwi.

Mleko kozie, a nietolerancja laktozy
Enzym laktazy odpowiedzialny jest za trawienie laktozy w mleku. Osoby, które nie posiadają tego enzymu cierpią na nietolerancje laktozy. Mleko kozie zawiera mniej laktozy niż mleko krowie, jednak nawet taka ilość może wywoływać niepożądane reakcje u tych osób. Może się jednak zdarzyć, że osoba nietolerująca laktozę z mleka krowiego będzie lepiej przyswajać mleko kozie. Zawartość laktozy w kozim mleku wynosi około 10% .

Mleko kozie, a alergia
To czy mleko kozie może być lepiej tolerowane niż mleko krowie zależy od rodzaju białka, które powoduje alergię. Większość osób z alergią na białko w krowim mleku uczulone są na b-laktoglobulinę. Białko to występuje również w kozim mleku i wtedy nie daje alternatywy. Warto jednak próbować zastępować mleko krowie, ponieważ ludzie, którzy mają alergię na białka mleka krowiego, często mogą pić mleko kozie bez niepokojących objawów.

Mleko a niemowlęta
Kozie mleko może być niekiedy stosowane jako zamiennik mleka krowiego w preparatach dla niemowląt, które mają trudności z przyswajaniem produktów mlecznych. Niestety w mleku kozim brakuje kilku składników odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju niemowląt, jeżeli rodzice są zainteresowani zamianą mleka krowiego na mleko kozie powinni skonsultować się z lekarzem pediatrą, w celu zbilansowania diety malucha. Starsze dzieci i dorośli mogą bez przeszkód spożywać mleko kozie w zamian mleka krowiego.

Żródło: http://e-naturalna.pl/2010/05/kozie-mleko
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego